Stellingen op kerkdeur

Het is godgeklaagd dat parochiebestuur en bisdom halsstarrig vasthouden aan hun besluit om onze Johannes de Doperkerk te verkopen, ondanks vele terechte bezwaren en ondanks het aanbod om alle lasten over te nemen. (stelling 6)

Want, wat is er aan de hand? De Puiflijkse werkgroep wil, als je er goed bij stilstaat,  eigenlijk niets bijzonders. Zij wilde alleen aantonen, dat de kerk in Puiflijk wél in gebruik kan blijven. Zonder dat het parochiebestuur er een centje pijn aan hoeft te hebben. Daar is, naar haar overtuiging, binnen de geloofsgemeenschap van Puiflijk/Druten-Zuid voldoende draagvlak voor. Financieel en qua persoonlijke inzet. Maar – en ook daar is de werkgroep heel stellig in – als dat uiteindelijk toch niet zou blijken, dan is er wel degelijk een reden om het kerkgebouw af te stoten. Met een goede bestemming. Bij voorkeur aan de Stichting Oude Gelderse Kerken[1].

Waarom de Johannes de Doperkerk niet overgedragen aan de Stichting Oude Gelderse kerken (SOGK)?! (stelling 28)

Een redelijk plan, zou je zeggen.
Het kost parochiebestuur en bisdom helemaal… niets!
In tegendeel zelfs. Het zou een beetje de wonden goed maken die de fusie van 2013 heeft geslagen. Daarbij werden alle parochies in onze gemeente in één klap opgeheven. Zónder enige inspraak of betrokkenheid.  En, of dat op zich nog niet erg genoeg was, tegelijkertijd werd de sluiting geproclameerd van alle kerken in de nieuwe parochie – behalve de Drutense!

Bij een fusie is het belangrijk om alle medewerkers mee te nemen in het proces. Bij de fusie tot de parochie H. Franciscus en H. Clara is dat niet gebeurd. Zelfs al die competente en betrokken vrijwilligers hebben geen enkele stem gehad. (stelling 20 + 21)

Niet alleen de fusie werd als een dictaat opgelegd, maar tegelijkertijd ook de sluiting van 4 van de 5 kerkgebouwen. Het hoeft dan ook niemand te verbazen, dat er nauwelijks draagvlak is voor de gefuseerde parochie. In tegendeel. De fusie blijkt een complete ramp. (stelling 22 + 23)

Maar toch….
Hoe dom kan men zijn: het aanbod van de werkgroep werd afgewezen!
Je begrijpt het niet!…
Zonder enige toelichting. Zonder enig begrip. Zonder ook maar een spatje inlevingsvermogen of betrokkenheid. Alsof de mensen van Puiflijk en Druten-Zuid er helemaal niet toe doen.

Uit de opstelling van parochiebestuur en bisdom richting de twee werkgroepen die namens de lokale gemeenschap hebben geprobeerd de Johannes de Doperkerk te behouden, bleek uiteindelijk alleen maar minachting, gebrek aan respect en meten-met-twee-maten. (stelling 54)

Als één ding hierdoor duidelijk is geworden, dan is het wel:

Afferden, Deest, Puiflijk en Horssen zijn voor Druten slechts wingewesten. Zij worden tot op het bot leeggezogen om er voor te zorgen dat toch vooral de Ewaldenkerk overeind kan blijven. (stelling 12)

In elk geval kan de reden om de Puiflijkse kerk te sluiten, niet een financiële zijn. Dat is nu wel gebleken. Want anders was het aanbod vanuit de gemeenschap van Puiflijk/Druten-Zuid niet afgewezen.

Het hoeft dan ook niemand te verbazen, dat vele parochianen uit Puiflijk en Druten-Zuid boos zijn en zeer teleurgesteld. Niet alleen in hun bestuur, maar ook in hun bisschop. Dat bleek afgelopen maandagavond heel duidelijk. In een rouwstoet werd van het dorpshuis naar de kerk gegaan[2]. Om de stellingen aan te plakken. Om betalingsverzoeken door de papierversnipperaar te halen. Om nog eenmaal de bisschop van zich te laten horen. En om voor een laatste keer, onder klokgelui het eigen kerkgebouw in te gaan voor een persoonlijk afscheid en het plaatsen van een kaarsje[3].

Het kan dan ook niet anders, dan dat boosheid, woede en verdriet in Puiflijk/Druten-Zuid om voorrang strijden nu hun kerkgebouw wordt afgepakt en zal worden verkocht aan de hoogste bieder. (stelling 19)

Onbegrip, verbijstering, teleurstelling, frustratie, boosheid hebben diverse parochianen al doen besluiten de parochie de rug toe te keren. Velen zullen volgen. (stelling 24)

[1] Zie: http://www.oudegeldersekerken.nl/

 

[2] Zie: http://www.gelderlander.nl/druten/puiflijk-neemt-woedend-afscheid-van-de-kerk~ad0fbd39/

[3] Zie: https://johannespuiflijk.nl/

2 gedachtes over “Stellingen op kerkdeur

 1. Als het Bisdom vasthoudt aan de verkoop van de H Johannes de Doper Kerk Puiflijk, dan gaan we toch kijken wat die moet kosten.
  Waarom? Kijken of die betaalbaar is!
  Welke makelaar heeft de opdracht gekregen tot verkoop van de genoemde kerk.
  Wanneer gaan we een Stichting Vrienden van de Puiflijkse kerk oprichten?
  Wat ga je ermee doen? Bijeenkomsten houden. Exposities houden. Lezingen houden. Repetities houden. Voorstellingen geven. Wie gaat dat betalen? De mensen die er aardigheid in hebben hun kerk te kopen. Een hobby mag wat kosten! Moet dan alles nut hebben?
  Ik betaal E 10,00 per maand, zolang ik leef.

  Gakke Garret

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s